söndag 2 oktober 2016

reseliens och ekonomi

Har suttit och läst twitterflöden där chefen för MSB skriver att hon varit delaktig i bygget av resiliens. Ett intressant uttalande som förtjänar en stunds eftertanke. Resiliens är ett modeord som används lite när det passar bra, det ger en eftertänksam akademisk stämpel som verkar trovärdigt. Man bör ställa följdfrågan på vilket sätt har det byggts resiliens eller är det så att en redan känd hotbild analyseras och diskuteras utan tanke på det okända.

Inneboende förmågan hos ett system att justera dess funktion före, under eller efter förändringar och störningar, så att den kan upprätthålla nödvändiga funktioner inom ramen för både förväntade och oväntade förhållanden.
(Hollnagel, 2011)

En viktig del av resiliens är att anpassa sig till ett nytt tillstånd som inte kunnat förutses, hur kan vi som samhälle bygga resiliens. Vilka kompetenser är viktiga i framtiden för nationens säkerhet? En omöjlig fråga då mångfald och bredd skapar bäst förutsättningar. Att möta hot med robusta och redundanta system är bra men det förutsätter att vi vet vad hotet är. Att möta det okända och kunna anpassa sig efter något som inte kunnat förutses, kostar pengar och kräver långsiktig planering och engagemang.

Är det resiliens att försvåra för ett it-angrepp eller att stärka sitt försvar mot ett hot från öst. Delvis kan det var resiliens men troligen är det mer sannolikt att det endast är en planerad aktion för att minska sin egen sårbarhet mot det kända hotet, det okända behandlas inte.
Införandet att plikt kan vara ett sätt att öka samhällets resiliens för eventuella katastrofer som inte kunnat förutses t.ex. omfattande el-bortfall eller bortfall av viktiga samhällsfunktioner. Pliktpersonalen kan även bidra med resiliens genom att de tillför kompetenser som inte traditionellt finns inom försvarsmakten. Återaktiveringen av pliktlagen faller inom definitionen av resiliens och bidrar till att möta kända och okända förhållanden.

Ett resiliens samhälle kan bygga på olika aktionsnätverk som kan hjälpa till att möta ett nytt tillstånd. Dessa nätverk uppstår när behovet är tillräckligt stort. Det är därför intressant att se hur relationerna med Finland kommer att utvecklas och till vad. Förmågan att dela kunskap och resurser under motgång är viktigt för att anpassa sig.

Men resiliens betyder inte att ord som robusthet och redundans försvinner. Robusta system är viktiga under samhällspåfrestningar, oavsett om det är sjukvård eller telekom. Det kan därför vara oklokt att bygga estetiska, snygga, tilltalande byggnader som inte klarar samhällspåfrestningar som t.ex. nya karolinska.
Robusthet, redundans och resiliens kostar pengar, att förbereda en organisation för det okända är inte ekonomiskt fördelaktig men jag tror att t.exe Facit ångrar att de inte hade en bredare verksamhet när datorn kom.
Vanligt förekommande är att ekonomi blir en styrande faktor som alltid prioriteras före säkerhet, t.ex. jakten på en slimmad organisation. Ekonomi och säkerhet kan ses som motverkande krafter om ingenting felfunktion inträffar. Det är först när en större påfrestning sker som ekonomiska prioriteringar och verkliga kostnaderna blir synliga.

En intressant reflektion är att Försvarsmakten inför SAP (PRIO) och ”just in time” som princip för logistikflöden för att reducera kostnader och skapa en bättre överblick över utgifter. Beredskapslagren får ge vika på grund av ekonomiska prioriteringar, resultatet blir en fragil produkt som inte tål friktioner.
Det finns en stor negativ aspekt med att skapa robusta, redundanta, resilienta samhällsfunktioner. Chefer och politiker kommer troligen aldrig att kunna öka eller bibehålla sin maktposition genom ett sådant engagemang. Som samhälle vill se tydliga mätbara resultat, där varje skattekrona skall redovisas och motiveras. Chefer och politiker premiers ofta för åtgärder som direkt motverkar en ökad samhällsäkerhet oavsett partitillhörighet. I kampen om väljare eller befordringar är det ofta synliga åtgärder som premieras.

Referens:
Hollnagel, E. (2011). Prologue: The scope of resilience engineering. In E. Hollnagel, J. Pariès, D. Woods, & J. Wreathall (Eds.), Resilience engineering in practice. A guidebook (pp. xxix–xxxix). Farnham, UK: Ashgate.