lördag 1 oktober 2016

Plikten kallar!

Människor är intressants, nu har en ny utredning öppnat dörren för plikt. Ett förslag som flera anställda väntat på. Intressant är att nu när möjligheten visar sig börjar en ny negativ spiral med begränsningar och hinder användas som argument för att det inte går. Det finns inga officerare som kan utbilda, de som är nya är inte utbildare, lokaler finns inte.
Jag slås av en tanke att officerskåren som helt saknar självförtroende. Dessa hinder är i själva verket en mänsklig skyddsmekanism, som används för att individen inte skall behöva hantera det som är jobbigt, svårt i en förändring.
Varför är det självförtroendet så sargat? Jag tror att det är en kombination av flera faktorer. Den mediala bilden av officerare som förmedlas är ofta negativ. Om en individ i samhället gör något brottsligt eller dumt kopplas det ofta samman md en tidigare anställning som officer. Det skapar ett yttre tryck som inte bygger självförtroende, det skapar snarare osäkerhet.
En annan faktor som också bidra till osäkerhet är den skillnad i som uppstår mellan Statsministern och ÖB. Hotbilden som förmedlas skiljer åt och skapar misstroende mot den militär ledningen.
Ytterligare en faktor som bidrar till minskat självförtroende i organisationen är avsaknaden av expertkunskap. Individer tillåts inte längre bli riktigt duktiga inom sitt specifika område. Det finns inte längre tid för officerare och specialistofficerare att utveckla ett proffesionsdjup. Det yrkesanställda försvaret har utvecklat soldater i soldatprofessionen men det har i huvudsak skett på bekostnad av officerens profession.
Ytterligare en faktor som påverkar självförtroendet är känsla av sammanhang. Dagens Försvarsmakt har förlorat sin koppling till samhället vilket sannolikt bidrar till ett ökat avstånd mellan anställda och övriga medborgare. I många fall kan det vara svårt att förklara vad syftet är med den inslagna linjen för människor i sitt sociala nätverk.

Annica Nordgren Christenssons utredning kan inte lösa alla problem, men den skapar nya möjligheter som kan bidra till en stoltare yrkeskår som får en tydlig uppgift i samhället. Men en fråga kvarstår att lösa, hur utvecklar vi ett proffesionsdjup hos specialistofficerare och officerare när plikten återinträder i Försvarsmakten. Risken är att gamla metoder tillämpas vilket leder till att utbildning i huvudsak genomförs av officerare och specialistofficerare. Anställda soldater och gruppchefers kompetens tillvaratas inte vilket leder till att vissa får än mer att göra medans några står utan vettiga arbetsuppgifter.

En annan reflektion utifrån samhällsdebatten om plikt är att flertalet utrycker sig negativt och nedlåtande om förslaget om plikt. Men det kanske avspeglar samhället där individen inte vill bidra till samhällets utveckling om det sker på bekostnad av mitt eget självförverkligande. Helt plötsligt kan individen själv drabbas, debatten som normalt förs på en hög nivå kretsar nu runt individuella orättvisor som kan drabba den enskilde samhällsdebattören. Individens rädsla och osäkerhet färgar samtalsklimatet och lägger en underton som bara kan uppfattas som pinsam och egoistisk.