måndag 3 oktober 2016

Dagens fundering.

Många har beskrivit krig som en rationell handling och en förlängning av den politiska makten. Vårt synsätt grundar sig främst i ett politiskt och statsvetenskapligt perspektivet där kriget främst är en handling. Men tänk om krig har flera dimensioner. Individens kognitiva förmåga kan färgas av kultur och grupptänk vilket skapar ett handlingsmönster där krig även blir ett mentalt tillstånd.
Den västliga delen av världen har som jag uppfattar det ett synsätt där krig utmålas som en handling som skall undvikas.  Vi känner oss osäkra inför handlingar som kan eskalera situationen. Konsekvenserna är något som skall undvikas till varje pris. Flera studier har identifierat att individer som upplever att de kan förlora något har en mer negativ inställning till risk vilket medför att de är mindre benägna att ta risker. Individer som upplever att de har något att vinna är mer benägna att ta risker. Det ryska resonemanget verkar vara i linje med vinst vilket i annan forskning visat sig leda till ökad risktagning. Utifrån händelser som skett i närtid verkar det ryska agerandet inte var bundet att traditionella normer angående hur krig skall utkämpas. Min tolkning är att det ryska agerandet drivs fram av viljan att vinna. Det medför att traditionella gränser som tidigare varit svåra att passera, nu överskrids. Krig utgör inte bara en kamp på slagfältet utan även en mental process som påverkar vår principer och vårt sätt att se på oss själva.
En intressant reflektion är att trots sanktioner verkar det ryska agerandet inte förändras till något positivt snarare ökar spänningarna mellan länderna. Det är troligt att vissa sanktioner varit med som ett spelkort i operationsplanläggningen. Men det förefaller som om de negativa effekterna av sanktionerna kan således verkar vara mindre än den eventuella vinsten av att fortsätta den inslagna linjen.
Kan det vara så att sanktionerna som är designade att straffa en stat får en positiv inhemsk påverkan i Ryssland, där den politiska ledningen kan dra nytta av åtgärder som är tänkta att straffa. Den folkliga vilja och den militära lojaliteten kan rent av öka i takt med att sanktionerna påverkar den enskilde, vilket bidrar till en riktad opinionsbildning. Rädsla och nationalism i kombination med en svag eller obefintlig opinion kan se sanktioner som orättvisa. Utifrån hur vi bedömer en rationell motståndare kan sanktioner vara ett medel för att markera när stater gör regelöverträdelser. Men vår motpart följer inte traditionella normer och regler vilket leder till tolkningar. Där tidigare kunskaper och erfarenhet används för att anpassa den nya situationen till en mer begriplig och hanterbar händelse.
 Motparten framställs ofta som irrationell av media torts historiska erfarenheter som visat en hög grad av rationalitet. Sanktionerna ger istället upphov till än större upplevd känsla av vinst genom på grund av att den upplevda känslan av förlusten inte är i paritet med den upplevda känslan av vinsten. Vilket leder till att våldströskeln riskerar att sjunka än mer och risken för en väpnad konflikt ökar. Uppenbarligen vill Ryssland se sig som en global aktör med en förmåga som är i paritet med USA och andra supermakter. Vilka förmågor Ryssland har och hur väl de fungerar har jag ingen insikt i, men jag uppfattar att de med en hög ambitionsnivå vill framhäva sin egen styrka.
Jag kan uppleva att Ryssland framställs av politiker och media som otroligt duktiga på att utnyttja våra svagheter. Om den observationen är sann, tror jag vidare att den svaga spricka som finns Natoalliansen och EU är en stor drivkraft bakom det ryska agerandet.
Flyktingströmmar som tvingar EU att fatta beslut som skapar inhemska friktioner vilket leder till splittring och decentralisering av makten inom allianserna t.ex. Ungern. En annan effekt kan bli att flera länder ifrågasätter alliansernas existensberättigande vilket leder till ett eventuellt utträde.
Jag tror även att den ryska övningsverksamhet som säkerligen upplevs intensiv av flera stater skapar tvivel inom Nato-alliansen, kommer våra grannar verkligen till undsättning nu när Ryssland uppfattas mer aggressivt. Vill vi verkligen stöta oss med denna aktör.
Samhällets styrkor som tillit, lojalitet, solidaritet och öppenhet blir våra svagheter när de exploateras med fel syfte. Enligt mig utgör dessa demokratiska styrkor men utgör även kärnan i problematiken och har kapacitet att förgöra en eller flera allianser.
Agerandet inom EU och Nato där grupperingarna blir mindre solida stärker den ryska övertygelse om att den inslagna linjen, perceptionen om hot och våld testar organisationerna till sitt yttersta. Demokratin har sin akilleshäl avseende tiden mellan beslut och handling. När den ryska attityden möter den västliga, framstår en som aggressiv och en som undflyende och passiv.
Den politiska viljan att undvika krig uppfattas som en svaghet och ger bekräftelse åt de som inte ser krig som något som skall undvikas. Den intressanta frågan är om det egentligen föreligger en risk för krig eller om det bara är incitament för att orsaka tvivel. Om viljan finns kommer spiralen att fortsätta in till dess att det utbryter ett väpnad konflikt.
Viljan att undvika krig verkar bara finns hos oss i den västliga världen men inte hos vår motpart, men det kan vara ett sätt att rättfärdiga våra egna handlingar. Vi har allt att förlora och nästan inget att vinna i en  konflikt. Ryssland har ett motsatt förhållande där ett krig kan ge en ökad politisk makt när allianser faller sönder.


Vår ovilja att se krig som något annat än ett politiskt redskap minskar våra handlingsmöjligheter och bidrar till att vi framställs svaga och osäkra.