fredag 3 augusti 2018

Eld

Ingen har undgått att det varit flera skogsbränder i Sverige och debatten efter om vilka resurser som skall användas för att stödja räddningstjänsten släckningsarbete blir högaktuell. 

Det får andra diskutera!

Det jag funderar på är fenomenet skogsbrand i en militär kontext. Det är inte osannolikt att det finns bränder på stridsfältet om det värsta skulle inträffa och Sverige tvingas försvara sig mot en motståndare.
Ammunition och sprängämne orsakar bränder, det vet alla som har besökt ett övningsfält och skjutit t ex spårljusammunition. Det är inte heller osannolikt att en motståndare använder bränder som ett taktiskt instrument för att tvinga våra egna förband in i ogynnsamma situationer eller göra terrängavsnitt obrukbara.
Elden blir i den militära kontexten enat verktyg som kan kombineras med andra vapensystem, på samma sätt som principerna för kombinerade vapen. Eld kan således uppstå som en effekt av ett vapensystem eller på grund av en medveten handling.
Jag anser det inte troligt att helikoptrar kommer att utrustas med brandtunnor i  ett område där det finns en hotbild. Det verkar heller inte sannolikt att Räddningstjänsten är tillgänglig för ett militärt förband.

Man kan naturligtvis hävda att en brand inte är prioriterad när man skall försvara sitt land, då motståndaren är det primära hotet. Men om bränder används som ett vapen för att hota militära förband och den militära förmågan då bör Försvarsmakten ha kapacitet att agera mot den situationen.

En annan aspekt är att bränder är skrämmande, att vara i ett område där det finns fientliga soldater kan säkerligen framkalla olika känslor om det dessutom kombineras med ljud och lukt av en brand. Det blir ytterligare aspekter som personalen måste hantera. Alla sinnen bidrar med viktig information som hjärnan behandlar. Men att dela uppmärksamheten på olika områden skapar ofta problem. Den mänskliga perceptionen kan inte omhänderta alla intryck, viss information uppfattas inte och leder till farliga situationer uppstår (mänskliga faktorn). 
Tittar man i böckerna som Försvarsmakten har är det vanligt med bränder när stridssituationer skall illustreras, men hur skall dom hanteras och varför är det inget vi tränar på?