torsdag 27 oktober 2016

Försvarsutskottet

Jag lyssnade på en paneldebatt med försvarsutskottet vid FHS. En fråga ställdes till utskottet som skilde sig från övriga.

Ni uttrycker att känslor påverkar era beslut, hur säkerställer ni att ni fattar rätt beslut?

Försvarsutskottet förstod sannolikt inte frågan och svarade därför spontant. Utskottet svarade att besluten grundar sig på känslor, det är med hjärta som besluten tas.

Att fatta objektiva beslut är en omöjlighet, människor har känslor och de färgar beslutsfattning. Det är djupt oroande att folkvalda individer som har möjlighet och makt låter sina känslor styra beslutsfattandet. Den försvarspolitiska utvecklingen verkar vara känslomässigt styrd. Det kan därför vara intressant att följa upp besluten ur ett longitudinellt perspektiv. Hur träffsäkra är våra folkvalda i sina försök att förutspå den försvarspolitiska utvecklingen. Historiskt kan det uppfattas som om det finns en del situationer som kanske inte blivit bra t.ex Garnisonsnedläggningar på Gotland (P18).
Vänstern gjorde en ansats och hävdade i sin inledning att han grundade sina argument på 200 års erfarenhet och vetenskaplig empiri. Det är glädjande att vetenskap och erfarenhet får genomslag i Försvarsutskotten men jag undrar på vilket sätt det färgar inställning till försvarspolitiken. I sitt anförande uttrycktes en stark oro kopplat till det ryska agerandet i Östersjön. Jag frågar mig hur 200 års erfarenhet hjälper till i dagens bedömningar. Risken är att argumenten framför på felaktiga grunder. År 1814 fanns inte internet, dagens samhälle har ingen historisk motsvarighet.

Sverigedemokraterna beskriver en ambition som är otidsenlig med en ledningsstruktur som troligen inte går att tillämpa i dagens samhälle. Personalvolymerna är hämtade från 80-talet. Den romantiska bilden av försvaret går sannolikt inte att tillämpa i dagens samhälle. Det är lätt att sitta i opposition och predika en satsning på försvaret på 20 miljarder när den aldrig kommer att realiseras.

Jag blir faktisk lite skrämd över den bild försvarsutskottet ger och vad dessa individer ger uttryck för. Liberalerna framställer sig som pålästa och det blir nästan komiskt när man ser kroppsspråket på försvarsutskottets ordförande när andra partier uttalar sig. Gesterna, suckarna och föraktet som finns, känns alarmerande.


Genom att observera interaktion blir jag fundersam om det verkligen finns ett genuint intresse för att ta ansvar för svensk försvarspolitik från alla inblandade partier. Jag kan uppleva att det är ett sätt att profilera sig själv för att säkerställa sin egen position.