fredag 23 september 2016

Traktamente ett minne blott

Ånyo en intressant dag i Försvarsmakten där det ny blir tydligt att vi inte har problem med att fylla vakanser. Själv bad jag nog av den uppfattningen att personal som är villig att tjänstgöra inte växer på träd.
Men utifrån officersförbundets utskicka har jag således fel. Undra hur myndigheten tänker, när en stor del av verksamheten innefattar resor och övningar på annan ort.
Ofta har begreppet ”personalen är vår främsta resurs” förekommit, men allt agerande på senare tid motsäger det budskapet.
Snarare slås jag av att myndigheten försöker utnyttja individer på lägre nivå som ofta inte har en ekonomisk situation som tillåter valmöjlighet. Jag har svårt att se dagens agerande som ett led i ett starkare försvar.
Ökad lön ger inte upphov till arbetsglädje men en otillräcklig lön skapar missnöje och ökad personalomsättning. Det är inget revolutionerande utan snarare känd fakta som vilken personalvetare eller personalchef borde känna till. Adrian Furnham är en känd författare inom arbets- och organisationspsykologi. För att skapa en bra arbetsplats med glada medarbetare uppmanar jag myndigheten och arbetstagarorganisationen att köpa ett par böcker vilket kanske underlättar den fackliga förhandlingssituationen.

Men nu påbörjas en avancerad skrämseltaktik mellan två giganter för att skapa ett fördelaktigt förhandlingsläge mellan Officersförbundet och Försvarsmakten. Troligen kommer arbetsgivaren att gå vinande ur förhandlingen vilket ofta verkar vara fallet när officersförbundet skall företräda sina medlemmar.

Försvarsmakten har under många år varit duktig på att rekrytera individer som är lojala och ambitiösa vilket troligen leder till att stridsåtgärder inte kommer att tillämpas. Lojalitet är något som är dubbelriktat, arbetsgivaren kan endast förvänta sig lojalitet om den själv är lojal mot sin arbetstagare, det samma gäller arbetstagaren.