söndag 25 september 2016

En kvällsfundering

Jag har fått möjlighet att tjänstgöra på flera platser inom Försvarsmakten. Vid flera tillfällen har jag ofta funderat över hur chefer rekryteras. Jag påstår att det finns två sätt att stiga i graderna. Genom att vara bättre än alla andra är ett sätt och tillämpas i vissa fall. Ett annat sätt som jag ofta uppmärksammat är att positionera sig i ”rätt” sociala krets. Det förekommer på flera arbetsplatser och företag, individer som sugs in i den inre kretsen utan egentliga kompetenser eller meriter. Dessa grupperingar är fullt synliga och sträcker sig ofta utanför den yrkesrelaterade kretsen. Nätverket bygger på tjänster och gentjänster där individen ställer upp på olika triviala saker som t.ex. lättare byggjobb, måleriarbeten eller andra typer av tjänsteutbyten i hopp om att det skall gynna karriären.
Genom att titta på olika konstellationer i fikarum och mässar går det snabbt att kategorisera vilka som är på gång uppåt i karriären. Den sociala strukturen och arbetsplatskulturen arbetar till dessa individers fördel och bidrar till att de får andra eller bättre möjligheter att lyckas. Uppgifter fördelar sig inte likvärdigt utan snarare efter en strikt social hierarki. Ofta sker uttagningen till högre tjänster innan själva jämförelsen mellan kandidaterna är genomför. Vilket visar sig i transparensen efter ett lokalt nomineringsmöten där protokollet ofta är bristfälligt eller ofullständigt. De olika kandidaterna kompetensprofiler är sällan heltäckande, individen reduceras ner till några enstaka rader. Jämförelsen mellan olika individer blir svår och subjektiv vilket leder till antaganden där den sociala hierarkin understödjer beslutet.
Förutom att vara illojalt mot övriga sökande, är det svår att komma tillrätta med organisatoriska problem när rekryteringen grundar sig på ”sköna individer” som liknar oss. Varför har Försvarsmakten inte kommit längre med olika frågor som t.ex. jämställdhet. Är det egentligen konstigt att vi inte kommer längre! Jag tycker det är fantastiskt att vi kommit dit vi har, även om det är otillräckligt.

Rent principiellt kan jag fundera över varför inte större vikt läggs på urval. Adrian Furnham redogör i sin bok om organisationspsykologi att fem faktorer påverkar beteendet på arbetsplatsen: förmåga; motivation; intelligens; demografiska faktorer; personliga egenskaper. Intelligens, förmåga och personliga egenskaper är de faktorer som har störst påverkan på beteende. Hur kommer det sig att vi inte ägnar dess faktorer större uppmärksamhet. Motivation och demografiska faktorer har viss påverkan men inte speciellt mycket.
Jag påstår att förmåga, personliga egenskaper och intelligens inte är med i rekryteringen i det hierarkiska systemet, om inte kandidaten är överlägsen övriga som söker en befordran. Intressant vore att i framtiden kartlägga vilka faktorer som värdesätts och hur väl de överensstämmer med en existerande norm som säkerligen har inslag av bias.