lördag 3 september 2016

Tankar och funderingar

Uppfattningen om olika risker är subjektiv och variera beroende på bl.a. utbildning, erfarenhet, ålder och kön. Erfarenhet är särskilt intressant på grund av att kontinuerlig exponering i en riskfylld miljö medför att risker uppfattas som mindre farliga.
Genom att öva krigsförband bidrar försvarsmakten till att individen uppfattar farliga situationer som mindre farliga. I krig kan det vara av stor betydelse att soldaten inte känner oro eller att chefen vågar fatta riskfyllda beslut. Samtidigt leder det även till att besluten grundar sig på en risknivå där risken bedömts som mindre farlig. 
Erfarenheterna från övning avgränsar sig inte enbart till övningskontexten utan generaliseras troligen på andra verksamheter. Det uppstår därför en skillnad mellan hur civila och militära personal värderar risker. Civila värderar risker farligare än vad militärer gör vilket leder till att samma scenario uppfattas olika farligt. Under normal arbetsförhållanden kan det vara problematiskt att värdera risker som mindre farliga på grund av att det motverkar det förebyggande och riskreducerande arbetssätt som skall tillämpas enligt arbetsmiljöverket m.m. Vardagsrisker negligeras och får inte den uppmärksamhet som de förtjänar. Ett exempel kan vara den nya föreskriften från Arbetsmiljöverket om den psykosociala arbetsmiljön, som säkerligen passerat många chefer utan någon större reflektion eller eftertanke.
     Jag vill mena att vår förmåga att hantera det dagliga arbetet återspeglar förbandens uppfyllnad och personalomsättning. Arbetsmiljö är viktigt och det påverkar den taktiska användningen av ett förband. Svårigheter att rekrytera, personalomsättning och en rädd organisation är varningstecken som behöver tas på allvar. Som organisation behöver vi aktivt arbeta med arbetsmiljöfrågor om vi vill minska personalomsättningen och öka rekryteringen. Flera forskare redovisar att arbetsglädje inte har något samband med arbetsprestation men det har samband med personalomsättning. Vi lägger pengar på reklam för att attrahera ny personal när vi borde investera pengar i den befintliga. Glada, stolta medarbetare är betydligt bättre reklampelare för Försvarsmakten än dessa tragikomiska reklamfilmer som endast tilltalar sensationssökande ungdomar som troligen inte stannar mer än två år innan de söker sig därifrån.
      Värnplikten är inte räddningen på våra problem, det kommer att bidra till att fylla krigsförbanden men till vilken nytta om den fasta personalen flyr. Risken med att återinföra värnplikt är att vi ”dammar” av våra gamla erfarenheter och fortsätter där vi slutade. Men kan vi göra en sådan generalisering eller har utvecklingen gjort våra erfarenheter obsoleta. Vi som myndighet kanske behöver utvecklas för att möta utmaningen. Värnplikt kan bidra till en stark folkförankring som kan få positiva effekter för Försvarsmakten. Likaså kan samma effekter bli extremt negativa om vi inte möter de förväntningar som de framtida värnpliktiga har. Den positiva effekten byts mot en negativ och den politiska nivån fortsätter att var oengagerad i försvarsfrågor, förutom enstaka individer som drivs av ett personligt intresse för sakfrågan. 
Värnplikten kan i den militärteoretiska kontexten ses som ett dubbeleggat svär, om man får tro militärteoretikern Clausowitz påverkar folket både den militära- och politiska nivån.


Bara några tankar och reflektioner.