onsdag 23 november 2016

En fundering



Jag har ofta funderat på vilka egenskaper en hög chef i Försvarsmakten skall ha. Hur blir man General? Jag tycker frågan är särskilt intressant med tanke på den urvalsprocess som militär personal genomgår när de påbörjar sin militära karriär som soldat/officer. Finns det personliga egenskaper som är särskilt viktiga högre upp i hierarkin? Men det kan även vara en socialisering och anpassningseffekt som uppstår när individen möter en specifik kultur. Individens förmåga att anpassa och forma sig efter den kulturen skapar förutsättningar för att klättra i karriärstegen. Hur väl individen passar den stereotypa bilden av en officer skapar en grund för fortsatt avancemang. I varje nivå och i varje uppgift kan det finnas möjlighet att interagera med olika kulturer. Individen anpassningsförmåga blir viktig och är sannolikt avgörande för vilka karriärmöjligheter individen får. Sannolikt är det ett specifikt beteende och inte resultatleverans som skapar karriärmöjligheter mot högre nivåer. Adrian Furnhams modell för beteende i arbetslivet kan bidra med viss förklaring. Där intelligens, personliga egenskaper och förmåga är särskilt viktiga.

Förmåga kan troligen ses som förmågan att anpassa sig till den normativa bild över hur en chef skall vara i den kulturella kontext som är aktuell i den givna bedömningssituationen. Utbildning är viktig för att individen skall kunna passa in. Den bredd som återfinns inom ämnet krigsvetenskap har troligen en större kulturell förklaring än en vetenskaplig ”Krigsvetenskap är det ämne som studerar krig, krigföring och användning av militära medel i alla typer av insatser” (FHS).
     Våra höga chefer är en produkt av socialisation och kultur. Den som blir selekterad till ÖB-posten är sannolikt den individ som passar bäst in i den politiska kontext som den rådande situationen kräver, kunskapsnivån har mindre betydelse. Det blir därför viktigt att etablerar kontaktnät som kan möjliggöra befattningar och tjänster som bidrar till att förstärka individuella styrkor och osynliggöra svagheter.