onsdag 14 september 2016

En reflektion

Dagen har varit händelserik, Gotland har fått en permanent styrka. Men vad är det som gjort att Sverige valt att tidigarelägga uppbygganden. Enligt Jägarchefens blogg har det förekommit ett politiskt spel mellan länderna. Men vad har egentligen hänt i närtid, en utredning som är relativt vänligt inställd till nator har publicerats och den allmänna opinionen mot Nato har sakta drivit till Natos fördel. 
Svenska medborgare är mer för ett Natomedlemskap än någon gång tidigare i historien. Det är fullt tänkbart att den ryska retoriken och det militära agerandet kan sammanlänkas med den folkliga vilja att ansluta sig till Nato.
För att motverka eller förändra viljan behöver Ryssland tillföra osäkerhet och rädsla, för att påverka allmänhetens perception av Ryssland. Genom att placera trupp på Gotland har vi visat att vi uppfattar Ryssland som ett hot. Agerandet har uppmärksammats i media och på sociala medier och avviker från den traditionella normen hur Försvarsmakten agerar.
Det får naturligtvis konsekvenser för politiken men även för det folkliga stödet. Jag vill mena att genom den svenska aktionen har Ryssland lyckats belysa sin egen styrka. Det är därför inte osannolikt att det folklig stödet för Nato kommer att sjunka. Neutraliteten har tidigare skyddat oss och det kan därför vara sannloket att politiker och allmänheten strävar mot det trygga och familjära ställningstagande som historiskt varit lyckosamt. Men det är bara en illusion av trygghet som inte garanterar Sverige säkerhet eller utanförskap i en konflikt i vårt närområde. 
Försvarsmakten och politiker behöver utbilda allmänheten för att undvika osäkerhet. Ryssland har en tradition av att manipulera perspektiv för att nå politiska och militära framgångar.
Termen reflexiv kontroll används som en svepande och generell benämning, men i grunden är det en kamp om perception. Där en part försöker att påvisa ett specifikt tillstånd som leder till beslut som gagnar den andre parten.

Reflexive control is defined as a means of conveying to a partner or an opponent specially prepared information to incline him to voluntarily make the predetermined decision desired by the initiator of the action.
(TIMOTHY THOMAS, 2004)

Genom politiska och militära åtgärder tvingas motparten in i en situation som inte är gynnsam. Politiska besluten formas på felaktiga grunder och leder till att åtgärderna får en motsatt effekt. Om reflexiv kontroll tillämpas nu är oklart men Ryssland har en tradition av att tillämpa och studera psykologi.
Men sannolikt skall dagens händelser ses i ett större perspektiv, där soldaterna på Gotland utgöra en psykologisk bricka för att vända den inhemska opinionen och skapa osäkerhet inför en eventuell Nato anslutning.
Kunskap har visat sig vara viktigt när det gäller riskperception, informera och avdramatisera situationen snabbt annars riskerar den allmänna uppfattningen att driva längre från Nato. Det kan därför vara viktigt att rekrytera rätt individer till politiska befattningar.


Jag hoppas att jag har fel.